Γερμανική Κουζίνα

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ


 

Γεύμα και δείπνο δεν είναι για τους Γερμανούς παρά διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων η ανθρώπινη μηχανή τροφοδοτείται και ανανεώνεται μ' ένα τρόπο λίγο - πολύ ευχάριστο. Έτσι τόσο η ώρα όσο και η σύνθεση των γευμάτων ανταποκρίνονται απόλυτα σ' αυτήν τη νοοτροπία σχετικά με τη «λειτουργία" του φαγητού. Το πρόγευμα (Frϋhstϋck) είναι πλούσιο, ανάλογο σχεδόν με το αγγλοσαξωνικό μπρέκφαστ: καφές με γάλα ή τσάι, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και συχνά ένα αβγό μελάτο με τυρί και σαλάμι.

Η σούπα θεωρείται προαιρετική για το μεσημεριανό γεύμα (Mittagessen), αλλά αξίζει να αναφερθούν οι γλυκές σούπες που γίνοvται με βάση το άσπρο κρασί, τα κεράσια και τα μύρτα, Από τις αλμυρές σούπες, οι πιο συνηθισμένες είναι: η Όσενσβαvτσoυπε (Ochsenshwanzsuppe) , που δεν είναι παρά ένα πηχτό ζουμί βοδινής ουράς, η ρεβυθόσουπα, η σούπα από σπαράγγια ή από πράσα, διάφορες χορτόσουπες «βελουτέ» με γάλα. Το βασικό πιάτο αποτελείται από κρέας με λαχανικά, κυρίως πατάτες και λάχανο. Οι Γερμανοί προτιμούν τις κομπόστες από τα φρέσκα φρούτα ή αΥτί γι' αυτές, τις κρέμες με σιρόπι από φρούτα ή άρωμα βανίλιας, Το κολατσιό (Vesperbrot) αποτελείται από γλυκά ή βουτήματα με τσάι ή καφέ.

Το πιο τυπικό γερμανικό φαγητό είναι το Άμπεvτμπρoτ (Abendbrot = βραδινό ψωμί): ένα κρύο δείπνο που αποτελείται αποκλειστικά από ψωμί διαφόρων ποιοτήτων με βούτυρο, αλλαντικά, τυρί, που συνoδεύovται από τσάι ή μπίρα, Τα γερμανικά αλλαντικά είναι συνήθως καπνιστά και υπάρχουν, πραγματικά, για όλα τα γούστα: από το Λάvτλεμπερβoυστ (Landleberwust), που είναι «πατέ" από συκώτι με χοιρινό λίπος ως το φίνο Λίμπερβουστ (Leberwust), που γίνεται από μοσχαρίσιο ή χοιρινό συκώτι ή από συκώτι χήνας. Όμως, στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστά τα λουκάνικα και πρώτα απ' όλα τα Βινερβίρστχεν (Wίenerwϋrstchen), μικρά λουκάνικα βιεννέζικης καταγωγής, τα Βίρστλ (Wϋrstel), από χοιρινό κρέας, και το Βάισβουρτ (Weisswurst) του Μονάχου, ένα άσπρο σαλάμι που συνοδεύεται από γλυκιά μουστάρδα. Για να τελειώσουμε, πρέπει να αναφέρουμε τα γιγαvτιαία ζαμπόν της Βεστφαλίας (15 κιλά το καθένα, περίπου). Ακόμα και στα τυπικά πιάτα των διαφόρων γερμανικών επαρχιών, το χοιρινό κρέας έχει τη μερίδα του λέovτoς. Δεύτερο έρχεται το μοσχαρίσιο κρέας. Η Βεστφαλία θεωρείται από γαστρονομική άποψη, η «καρδιά" του γερμανικού έθνους, Το τυπικό πιάτο της περιοχής είναι οι φακές με λαρδί (frosse Bohnen mit Spech), και το πολύ πικάντικο Πφέφερποτχαστ (Pfefferpothast) , που γίνεται με κομμάτια από μοσχαρίσιο βραστό κρέας και πολυάριθμα καρυκεύματα.

Τα KνέVΤελ (Knodel), είναι μια σπεσιαλιτέ διαδεδομένη σε όλη τη Γερμανία, Πρόκειται για ένα είδος μεγάλων πατατοκεφτέδων που γίνovται από τριμμένες πατάτες, Ψίχα ψωμιού και χοιρινό λίπος και σερβίρovται συνήθως μαζί με κάλμπσαχσε (Kalbshashse) , δηλαδή με κότσια μοσχαρίσια. Τυπικό βερολινέζικο φαγητό είναι το Άισμπα'ίν μιτ Ζάουερκραουτ (Eisbein mit Sauerkraut), χοιρινά κότσια με λάχανο, και το Λέφελερμπσεν μιτ Σπεκ (Loffelerbsen mit Speck), σούπα από ξερά μπιζέλια με λαρδί και μπουκίτσες από ξεροψημένο ψωμί.

Επειδή τα φρέσκα φρούτα είναι είδος που μάλλον σπανίζει, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η τέχνη της παρασκευής γλυκών, μαρμελάδων και ζελέδων, από τα πιο συνηθισμένα φρούτα μέχρι τα αγριoτριαvτάφυλλα και τους καρπούς της κουφοξυλιάς.

Η γερμανική ζαχαροπλαστική, μάλλον πολύπλοκη, είναι από τις καλύτερες. Στο σημείο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε ν' αναφερθούν τα παραδοσιακά Λέμπκουχεν (Lebkuchen) = γλυκά της ζωής), με διάφορα συμβολικά σχήματα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ειδωλολατρική παράδοση.

Τα περισσότερο διαδεδομένα ποτά στη Γερμανία είναι, χωρίς άλλο, η μπίρα και το κρασί. Η επινόηση της μπίρας (κατά τη γερμανική παράδοση) οφείλεται στον Γαμβρίνο, θρυλικό βασιλιά της Φλάνδρας, που δίκαια θεωρήθηκε προστάτης των φανατικών της μπίρας, μια και κατανάλωσε σε ένα μόνο γεύμα μέχρι 144 μισόλιτρα μπίρας μοναχός του!

Η μπίρα συχνά συνοδεύεται από ένα ποτηράκι γκράπας, της οποίας υπάρχουν πολλές ποιότητες. Το Κιρς (Kirsch) είναι το γνωστό απόσταγμα από αγριοκέρασα του Μέλανος Δρυμού, ενώ εξίσου γνωστό είναι και το ΤσβέτσγKενΣVαπς (Zwetschgenschnaps), απόσταγμα από δαμάσκηνα.

Όταν λέμε «κρασί του ρήνου» εννοούμε το κρασί που παράγεται από τα σταφύλια που καλλιεργoύvται στους λόφους που βρίσκονται στις όχθες του Ρήνου, μεταξύ MπίvγKεν και Kόμπλεvτς, όπου απέραvτες εκτάσεις αμπελιών απλώνovται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι Το Pίvτεσχα'ίμ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο για τα κρασιά του Ρήνου, τόπος οργάνωσης μιας πασίγνωστης γιορτή ς ­έκθεσης κρασιών κάθε Σεπτέμβριο και έδρα ενός Μουσείου του Κρασιού, όπου εκτίθεται και μια μποτίλια με Καφφέ/Μιλ.χ/Τέε  


:: Τουριστικοί Προορισμοί :: ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: BIENNH :: ΠΟΛΩΝΙΑ :: Οργανωμένες Εκδρομές :: ΠΡΑΓΑ 2 :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΒΙΕΝΝΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΠΡΑΓΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΔΡΕΣΔΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΜΟΣΧΑ – ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ :: ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΛΕΤΟΝΙΑ – ΕΣΘΟΝΙΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΒΙΕΝΝΗ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ :: ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ :: Πανόραμα Βαλτικής :: 10 ήμερη οδική εκδρομή :: ΠΡΑΓΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: PRG -VIE- BUD 8 ΗΜΕΡΕΣ :: BUD -VIE-PRG 8 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ-ΔΡΕΣΔΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: BENETIA- ΚΡΟΑΤΙΑ- ΣΛΟΒΕΝΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: PRG -VIE- BUD 8 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ-ΔΡΕΣΔΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: Ξενοδοχεία :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΑΓΑΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ :: Αεροπορικά Εισιτήρια :: Κρατήσεις :: Φόρμα Κρατήσεων :: Προσφορές :: Τιμοκατάλογος :: Επικοινωνία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης