Μια πανέμορφη πρωτεύουσα!!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


 

Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας που καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο Β' παγκόσμιο πόλεμο, ξαναχτίστηκε και αναστηλώθηκε με πολύ κόπο. Οι επισκέπτες θαυμάζουν την περικυκλωμένη από πολύχρωμα σπίτια πλατεία της Παλιάς Αγοράς, το Παλάτι, το Μπάρμπικαν, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και άλλες παλιές εκκλησίες. Κατά μήκος της οδού Kρακόφσκι Πσέντμιέιστσε βρίσκονται πολλά ιστορικά κτίρια, εκκλησίες, παλάτια ( το προεδρικό μέγαρο στο Παλάτι των Πατζίβιλ), μνημεία, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και η έδρα της Πολωνικής Ακαδημίας των Επιστημών. Αυτή η οδός είναι παράπλευρη της Βασιλικής Οδού, η οποία ενώνει την Παλιά Πόλη με το Παλάτι Μπελβεντέρ (έπαυλη). Άλλα ιστορικά κτίρια που αξίζει να αναφέρουμε είναι το Μέγαρο Όπερας και Μπαλέτου, το Παλάτι Μπελβεντέρ, ο Πύργος Ουγιάζντουφ. Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα δύο, παλάτια, Λαζιένκι και Βιλάνουφ, τα οποία περιβάλλονται από πάρκα

Η πλατεία της Παλιάς Πόλης

Η πλατεία της Αγοράς με μέγεθος 73m x 93m δημιουργήθηκε όταν ιδρύθηκε η πόλη, στα τέλη του 13ου αι. Το ξύλινο κτίριο του Δημαρχείου γκρεμίστηκε στις αρχές του 19ου αι. Όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία καταστράφηκαν το 1944 και όσα υπάρχουν σήμερα είναι χτισμένα την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης από το 1948-1953. Ο Jan Seweryn Sokołowski επέβλεπε τις εργασίες που έγιναν στα κτίρια και φρόντισε στο να διατηρηθεί ο αρχικός τους χαρακτήρας. Μια από τις πιο κομψές της Πολωνίας, είναι ένα ασυνήθιστο, πολύχρωμο σύνολο, αποτελούμενο κυρίως από τετραώροφα σπίτια εμπόρων του 16ου -18ου αι., το καθένα με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά γοτθικού, μπαρόκ και αναγεννησιακού ρυθμού. Μετά από την εκτεταμένη καταστροφή της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναχτίστηκε με τέτοια μαεστρία, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι ένα αντίγραφο της προϋπάρχουσας. Στο μέσο της πλατείας υπάρχει το άγαλμα της Σειρήνας, της γοργόνας ενός παλιού μύθου της Βαρσοβίας. Πολυσύχναστη πλατεία με εξαιρετικά, αν και ακριβά εστιατόρια, καφετερίες, καλλιτέχνες του δρόμου και άμαξες

Το Βασιλικό Παλάτι

Παρ' όλο που ένα οχυρό υπήρχε εδώ από το 1300, το τωρινό οικοδόμημα, επίσημη κατοικία των Πολωνών βασιλιάδων από τον 17ο αι, είναι μια σύγχρονη ανακατασκευή του 20ου αι. Το 1944 ήταν ένας σωρός από καπνίζοντα ερείπια. Το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής συλλογής σπουδαίων έργων τέχνης που υπήρχαν εκεί κλάπηκε ή καταστράφηκε, αν και πολλά κομμάτια είχαν ήδη απομακρυνθεί για ασφάλεια όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Η ανοικοδόμηση άρχισε το 1971 και για το κοινό άνοιξε το 1984. Μέσα μπορείτε να δείτε όσα από τα έργα έχουν διασωθεί καθώς και ακριβή αναπαράσταση της διακόσμησης του παλατιού. Το κάστρο είναι μνημείο της ιστορίας του έθνους και του πολιτισμού των Πολωνών. Φιλοξενεί συχνά εκθέσεις, κονσέρτα, συναυλίες, συμπόσια, συναντήσεις κορυφής και διαρκείς εκθέσεις. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν κατ΄εντολή του Βασιλιά Zygmunt III Waza από τους Jan Batysta Trevano και Vincenzo Scamozzi. Ο Βασιλιάς Wladyslaw IV συμπλήρωσε τον επονομαζόμενο πύργο Władysławowska τον οποίο σχεδίασε ο Konstanty Tencall το 1643. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Σαξόνων βασιλέων, το πρώτο μισό του 18 αι. ένα νέο κάστρο (August III Wettin) χτίστηκε με μία πτέρυγα σε ροκοκό ρυθμό με προσανατολισμό προς τον ποταμό από τον Gaetano Chiaveri αλλά και μία βορεινή. Ο Βασιλιάς Stanisław August Poniatowski επέκτεινε το παλάτι, συμπληρώνοντας την νότια πτέρυγα το 1771 την οποία σχεδίασε ο Jakub Fontana σε ρυθμό μπαρόκ με κλασικιστικό εσωτερικό διάκοσμο. Τα δωμάτια της Βασιλικής Βιβλιοθήκης που προστέθηκε το 1814 σε σχέδια του Wilhelm Henryk Minter είναι τα μόνα με την αρχική εσωτερική διακόσμηση στο σημερινό παλάτι. (στην πλατεία Zamkowy 4)

Το άγαλμα της γοργόνας της Βαρσοβίας

H εικόνα της γοργόνας χρησιμοποιούνταν στο έμβλημα crest της Βαρσοβίας από τα μέσα του 14ου αι. Ο θρύλος λέει ότι δύο αδερφές γοργόνες κολύμπησαν μέχρι τις ακτές τις Βαλτικής από το σπίτι τους στα βάθη του ωκεανού. Υπήρξαν πραγματικά πανέμορφες. Η μία αποφάσισε να φτάσει στη Δανία και σήμερα μπορεί κανείς να τη δει στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η άλλη κολύμπησε μέχρι το παραθαλάσσιο Gdansk.Συνέχισε ανεβαίνοντας στον ποταμό Vistula. Βγήκε στην Παλιά πόλη να ξεκουραστεί και της άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισε -τι άλλο - να μείνει. Οι ψαράδες του ποταμού παρατήρησαν θυμωμένοι ότι κάτι χαλούσε τα δίχτυα τους κι ελευθέρωνε τα ψάρια αλλά μόλις άκουσαν το τραγούδι της τα ξέχασαν όλα και την άκουγαν μαγεμένοι. Μία μέρα ένας πλούσιος έμπορος την εντόπισε κι αποφάσισε να την πιάσει για να την δείχνει στα πανηγύρια και να κερδίζει χρήματα. Ξεγελώντας την λοιπόν την φυλάκισε σε ένα ξύλινο κλουβί . Το κλάμα της συγκίνησε τον νεαρό γιο ενός από τους ψαράδες που έσπευσε να την ελευθερώσει μαζί με έναν φίλο του. Η γοργόνα για να τους ευχαριστήσει τους υποσχέθηκε ότι αν χρειάζονταν ποτέ τη βοήθειά της εκείνη θα τους την προσέφερε απλόχερα, προστατεύοντας αυτούς και ολόκληρη την πόλη από κάθε κίνδυνο. Να γιατί η γοργόνα της Βαρσοβίας κρατά σπαθί στο ένα χέρι και ασπίδα στο άλλο.

Τhe Barbican

Από την αρχή της δημιουργίας της παλιάς πόλης γύρω στο 1300 υπήρχε έστω κάποιο ανάχωμα για την προστασία της από τους εισβολείς. Τον 16ο αι. Τα παλιά τείχη που ήταν φτιαγμένα από λάσπη και άμμο αντικαταστάθηκαν από οχυρωματικά έργα φτιαγμένα από τούβλα, σε πέτρινα θεμέλια και rectangular bastions και το Barbican την Πύλη δηλαδή μπροστά από την Πύλη Nowomiejska. Το Barbican σχεδιάστηκε από τον Giovanni Battista εκ Βενετίας. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι φυσικά ανακατασκευή της περιόδου 1946-1954. Μέσα στα τείχη υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα στους: Jan Kiliński ηγέτη της Kościuszko Insurrection το 1794. και του Νέου Υoung Insurgent του 1983 από τον Jerzy Jarnuszkiewicz.(Στην οδό Ulica Nowomiejska)  


:: Τουριστικοί Προορισμοί :: ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: BIENNH :: ΠΟΛΩΝΙΑ :: Οργανωμένες Εκδρομές :: ΠΡΑΓΑ 2 :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΒΙΕΝΝΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΠΡΑΓΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΔΡΕΣΔΗ – ΠΡΑΓΑ :: ΜΟΣΧΑ – ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ :: ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΛΕΤΟΝΙΑ – ΕΣΘΟΝΙΑ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΒΙΕΝΝΗ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΠΡΑΓΑ – ΒΙΕΝΝΗ :: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ :: ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ :: Πανόραμα Βαλτικής :: 10 ήμερη οδική εκδρομή :: ΠΡΑΓΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: PRG -VIE- BUD 8 ΗΜΕΡΕΣ :: BUD -VIE-PRG 8 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ-ΔΡΕΣΔΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ :: BENETIA- ΚΡΟΑΤΙΑ- ΣΛΟΒΕΝΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: PRG -VIE- BUD 8 ΗΜΕΡΕΣ :: ΠΡΑΓΑ-ΔΡΕΣΔΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ 6 ΗΜΕΡΕΣ :: Ξενοδοχεία :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΑΓΑΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ :: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ :: Αεροπορικά Εισιτήρια :: Κρατήσεις :: Φόρμα Κρατήσεων :: Προσφορές :: Τιμοκατάλογος :: Επικοινωνία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης